Belgesel TadındaHaberler

La Garma Mağarası’nda 16.800 Yıllık Paleolitik Yerleşim Keşfedildi

Arkeologlar, İspanya’nın Cantabria eyaletindeki Ribamontán al Monte belediyesinde yer alan La Garma mağara kompleksinde 16.800 yıl öncesine ait Paleolitik bir yerleşim keşfettiler. La Garma mağara kompleksi, La Garma Tepesi’nin güney yamacında bulunan, duvar sanatı içeren paleoantropolojik bir mağara sistemidir.

Bu mağara kompleksi, Paleolitik döneme ait en iyi korunmuş zeminlerden birine sahip olmasıyla tanınmaktadır ve 4.000’den fazla fosil ile 500’den fazla grafik birimi içermektedir.

Kantabria Üniversitesi’nden Pablo Arias ve Roberto Ontañón liderliğindeki bir proje, mağara sistemi içinde “dünyanın en iyi korunmuş Paleolitik yerleşimlerinden biri” olarak tanımlanan bir Paleolitik yerleşim keşfetti.

Yerleşim, taş bloklar ve sarkıtların hizalanmasıyla sınırlanmış oval bir alan olup, mağara duvarına yaslanan çubuk ve derilerden oluşan sabit bir yapıyı desteklemektedir. Alanın toplam büyüklüğü yaklaşık 5 metrekare olup, merkezinde bir kamp ateşi bulunmaktadır.

Arkeologlar ayrıca, yerleşimde Magdalyen avcı ve toplayıcılarıyla ilişkili çeşitli günlük faaliyetlerin izlerini buldular. Bunlar arasında taş işçiliği, kemik ve boynuz aletler ile kürk işleme kanıtları yer alıyor.

Toplamda, geyik, at ve bizon kemikleri, 600 parça çakmaktaşı, iğneler ve bir protozorfon, deniz yumuşakçalarının kabukları, mağara sakinleri tarafından takılan sayısız kolye gibi 4.614’ten fazla nesne belgelenmiştir.

Ayrıca, araştırmacılar bir dizi süslenmiş kemik de buldular, bunlar arasında hayvanın kendisi ve bir insan yüzünün tasviriyle oyulmuş delikli bir boğa falanksı yer almakta, bu da Avrupa Paleolitik dönemine özgü dikkate değer bir eserdir.

Keşfin ulusal önemi nedeniyle, ekip yerleşim alanının incelenmesinde yenilikçi, müdahaleci olmayan teknikler kullandı. Bunlar arasında toprakların sürekli tomografisi, 3D kartografisi, topraklar ve Paleolitik nesnelerin moleküler ve genetik analizi, kütle spektrometrisi ve hiperspektral görüntüleme yer almakta.

 

Header Image Credit : University of Cantabria

Önceki Sonraki
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir