ArkeolojiHaberler

Castelliere di Rupinpiccolo’da Eski Bir Göksel Harita Keşfedildi

İtalya’nın Trieste İli’nde bulunan antik bir kale olan Castelliere di Rupinpiccolo, Orta Tunç Çağı’nda ortaya çıkan bir kale yerleşkesine ev sahipliği yapmıştır. Arkeolojik kanıtlar, yerleşimin Demir Çağı boyunca devam ettiğini ve 5. yüzyılda terk edilene kadar kullanıldığını göstermektedir.

İtalyan Ulusal Astrofizik Enstitüsü (INAF) tarafından yapılan bir basın açıklamasına göre, kale girişinde çapı 50 santimetre olan iki büyük dairesel taş yakın zamanda keşfedildi.

INAF’dan Paolo Molaro ve Venedik Ca’ Foscari Üniversitesi ile ICTP’den araştırmacılar, taşlardan birinin güneşi temsil ettiğini, diğerinin ise M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen oyma bir göksel harita olduğunu belirtiyor.

Başlık Resmi Kredisi: INAF

Taşlar üzerinde yapılan bir çalışma, Alman astronomi dergisi Astronomische Nachrichten’da yayımlandı. Çalışmanın yazarları, göksel haritanın yaklaşık 2.500 yıl öncesinin Rupinpiccolo üzerindeki gökyüzünü tasvir ettiğini ve keşfin, İtalya’da bulunan en eski bilinen göksel haritalardan biri olduğunu belirtiyor.

Ekip, taş üzerindeki 29 oymayı, Akrep, Orion, Yedi Kardeşler ve Kraliçe takımyıldızları ile doğru bir şekilde eşleştirdi. Taşta yapılan kesim izlerinin açısına dayanarak, araştırmacılar oymaların muhtemelen aynı kişi tarafından bir çekiç ve 6-7 mm uçlu ilkel bir metal keski kullanılarak yapıldığını öne sürüyor.

Taşa oyulmuş özel bir yıldız, Theta Scorpii, günümüzde Castelliere di Rupinpiccolo’dan ufukta düşük konumu nedeniyle görülemiyor. Ancak araştırmacılar, Stellarium programını kullanarak gece gökyüzünü simüle ettiklerinde, bu yıldızın antik kalede M.Ö. 400 yıllarında gözlemlenebileceğini keşfetti.

oyma özel bir ilgi çekiyor çünkü bu, göksel modellerle herhangi bir bağlantısı olmayan bir şey. Bunun yerine, çalışmanın yazarları, bunun birdenbire antik zamanlarda gece gökyüzünde günlerce ya da aylarca görünen ve sonra solup kaybolan geçici bir olay olan bir süpernova temsili olabileceğini öne sürüyor.
Eğer bu doğruysa, araştırmacılar, 29. oyma ile ilişkilendirilerek gece gökyüzündeki odak noktasını izleyerek, bu süpernova patlamasının ardında kalan bir kara deliği ortaya çıkarabileceğini öneriyor.

 

Kaynak : heritagedaily.com

Önceki Sonraki
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir