Uluslararası bir araştırmacı ekibi, Nature Ecology & Evolution dergisinde yeni bir makale yayınladı. Bu makale, Çin’de yaklaşık 45.000 yıl önce ileri bir malzeme kültürünün var olduğuna dair bulgular sunuyor. Makale, Shanxi Eyaleti’ndeki Shiyu Üst Paleolitik alanı üzerine yoğunlaşıyor, burada 1960’larda yapılan arkeolojik kazılar, alt kontekst katmanlarında insan yerleşimine dair kanıtlar ortaya çıkarmıştı.
Keşfedilenler arasında 15.000’den fazla taş alet, çok sayıda hayvan kalıntısı ve Homo sapiens türüne ait olduğu belirlenen bir hominid kafatası parçası bulunuyor.
Bu arkeolojik toplulukların bir kısmı Pekin’deki Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü’ne taşındı, ancak kranial parça da dahil olmak üzere kalan malzemeler, yerel tesislerde bırakıldıklarında kayboldu.
Dr. Shixia Yang yönetiminde araştırmacılar, kronolojik zaman çizelgesini doğru bir şekilde belirlemelerini sağlayan modern radyometrik teknikler kullanarak kalan topluluğu inceledi. Çalışmalarının sonuçları, Shiyu’daki kültürel katmanın 45.800 ile 43.200 yıl öncesine tarihlendiğini ortaya koydu.
Çalışmanın yazarlarına göre, bu bulgu, Homo sapiens’in Asya kıtasındaki genişlemesini ve Kuzey Çin’de ilk modern insanların varışını anlamak için yeni bilgiler sağlıyor. Ayrıca, ilk yerleşimcilerin kullandığı malzeme kültürünün türü de dahil.
Profesör Yang’a göre, “Bu, laminar teknolojiyi içeren Erken Üst Paleolitik bir topluluktur, ancak aynı zamanda Levallois uçları, işlenmiş ve darbe kırıklarına sahip fırlatma uçları, yüzlerce kilometre uzaklıktaki obsidyenden yapılmış aletler, hayvan kemiğinden yapılmış fırlatma uçları, küçük delikli bir grafit diski de içerir.”
Malzeme kültürü, bu erken yerleşimcilerin kendilerini büyük mesafelerden kaynaklarla tedarik etme kapasitesine ve teknolojik bir avantaj elde etmek için malzemelerin kültürel hibridizasyonunu kullanma yeteneğine sahip olduklarını gösteriyor.”
Kaynak : heritagedaily.com
Yorum Yok