ArkeolojiHaberler

Antik kuyuda Qin ve Han Hanedanı bambu şeritlerinin parçaları bulundu

Arkeologlar, Çin’in Changsha şehrindeki kazılarda Qin ve Han Hanedanlığı dönemine ait 200’den fazla bambu yazıtı parçası buldular. Yazıtlar, Chaoyang arkeolojik alanındaki antik bir kuyuda keşfedildi. Mühür yazısı (aynı zamanda sigillari yazı olarak da bilinir) ve klerikal yazı (resmi yazı olarak da bilinir) kullanılarak mürekkeple işaretlenmişlerdir.

Mühür yazısı, milattan önceki 1. binyılın ikinci yarısında yaygın olarak kullanılmış, daha sonra Han Hanedanlığı döneminde dekoratif oyma ve resmi mühürler için kullanılmıştır. Klerikal yazı, Geç Savaşan Devletler Dönemi’nden Qin Hanedanlığı’na kadar evrilmiş ve Han Hanedanlığı döneminde hakim olmuştur.

Arkeologlara göre, yazıtlar tarihleri ve resmi pozisyonları kaydeden bir hükümet arşivi niteliğindedir ve Changsha’da bulunan Han Hanedanlığı yazıtlarını içeren ikinci örnek, 2015 yılında Huayuan arkeolojik alanında yapılan keşiften sonradır.

Kazılarda ayrıca, Batı Han Hanedanlığı’na tarihlenen kerpiç bir bina ve temeller ile Song ve Yuan Hanedanlıklarından kalma ikinci bir kuyuda bakır ve bronz eşyaların bulunduğuna dair kanıtlar bulunmuştur.

Kerpiç bina, araştırmacıların üst kerpiçte Batı Han Hanedanlığı dönemine ait tüp kiremitler, döşeme kiremitleri ve moar kiremitleri bulduğu 28 metre uzunluğunda ve 18 metre genişliğindedir. Araştırmacılara göre, bina muhtemelen bir şehir yetkilisi veya aristokrat gibi yüksek statüye sahip bir kişiye aitti.

Ayrıca, Yuan ordusunun Güney Song Hanedanlığı sırasında Changsha’ya saldırısı sırasında fırlatılan taş mermilerin devam eden kazısının yanı sıra, ekip Savaşan Devletler Dönemi’nden Ming ve Qing Hanedanlıklarına kadar uzanan önemli kültürel artefaktlar bulmuştur.

Özellikle, kazı alanının batısında bulunan ve Beş Hanedanlık Dönemi’nden erken Kuzey Song Hanedanlığı’na kadar tarihlenen ve belirgin Changsha özellikleri taşıyan geniş ahşap hendekler dikkat çekicidir.

 

 

 

Kaynak : Institute of Archaeology, Chinese Academy of Social Sciences

Önceki Sonraki
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir